Iğdır Balık Göl'de bayram yoğunluğu

Iğdır ve Doğubayazıt arasında bulunan Balık Gölünde Kurban bayramı yoğunluğu yaşanıyor.

Iğdır ve Doğubayazıt arasında bulunan Balık Gölünde Kurban bayramı yoğunluğu yaşanıyor.

Bölge halkı Kurban Bayramı tatilini fırsat bilerek Balık Gölünde doğayla iç içe güzel vakit geçiriyor.

ABBASGÖL (Balık Gölü)

Abbasgöl, Iğdır-Doğubayazıt- arasında Aras güneyi sıra dağları (sinek yaylası) üzerinde volkanik bir arazide oluşan lav setti gölüdür. Iğdır’a 36, Doğubayazıt’a 60 km (Doğubayazıt-Iğdır sınırları arasındadır) uzakta ve yüz ölçümü 34 km2 olan gölün derinliği 100 m den fazladır. Deniz seviyesinden 2241m yüksekte oluşmuş tek göldür.

Gölün kuzey tarafında, üzerinde tarihi kalıntılarda bulunan 4 dekar büyüklüğünde bir Ada bulunmaktadır. Bu ada üzerinde kuluçkaya yatan kadife ördek papulasyonuyla göl, Türkiye’nin en önemli 100 kuş alanından biri olarak kabul edilir.

Göl yatağındaki kaynaklar ve çevreden inen çay ve pınarlarla beslenir. Fazla Sular güneye doğru ucundan gürgüre adıyla Doğubayazıt ovasına akar. Doğubayazıt ilçesinin içme Suyu da bu gölden karşılanmaktadır. Gölün temiz sularında çok lezzetli, kırmızı beyaz pullu alabalıkla sazan yetişir. Kızıl pullu balıklar kırık çıkık gibi ortopedik tedavilerde ilaç olarak kullanılır.

Iğdır ve Ağrı'nın balık ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Abbasgöl'de alabalıklar ve sazan balıklar gelişi güzel avlanır ve tohumlama yapılmaz.

Son zamanlardan dışarıdan getirtilerek Göle atılan değişik cinsteki balık çeşidi göldeki meşhur alabalıkları tehdit etmektedir.

Abbasgöl çevresi ağaçsız olduğu halde tabiat güzelliklerine sahip bir yerdir. İlkbaharda karlar eridikten sonra; dağların yeşilliği gölün masmavi renk, açık mavi gökyüzü ve serin temiz Havası birbirine karışır. Bu güzellik sonbahar sonuna kadar devam eder. Göl çevresinde karpuz çatlatan ve insanın 30 saniyeden fazla elini içinde tutamayacağı pınarları vardır. Bu pınardan içmek suretliyle bir insan üç kiloya kadar balık kızartması yiyebilir.

Abbasgöl o kadar harika bir yer ki bir nevi Doğu Anadolu abantıdır diyebiliriz.

Gölün etrafında 1985 yılında hizmete giren konaklama tesisleri bulunmaktadır. Kış mevsiminde gölün üzeri tamamen donar, kıyı köylüleri arasındaki ulaşım buz üzerinde sağlanır kalınlığı 20 cm yi bulan buzların üzerinden hayvanlar ve Arabalar bile geçer. Burası kış (buz üzerinde yapılan) sporları için elverişlidir.