Iğdır Belediyesi önünde işçilerin eylemi sürüyor

Iğdır Belediyesi tarafından çıkarılan 204 işçi belediye önündeki eylemine devam ediyor.

Iğdır Belediyesi tarafından çıkarılan 204 işçi belediye önündeki eylemine devam ediyor.

Iğdır Dem’li belediye başkanlığının tasarruf tedbirlerini öne sürerek belediye çalışanı 204 işçiyi işten çıkarmasının tepkisi sürerken ,işten çıkarılan işçiler ve alileri eski belediye bahçesinde toplanarak yeni belediye binasına  doğru ellerinde pankart ve afişlerle yürüyerek “Direne direne kazancağız,hak adalet hukuk gibi slogan attılar.

Polisin yoğun tedbir aldığı belediye önünde bir basın açıklaması yapan Belediye İş sendikası  başkanı Himmet Bozan şunları söyledi:”Ağzında eşitlik, adalet, demokrasi hak hukuk emek, emekçi sözcükleri eksik olmayan DEM parti yönetimindeki Iğdır Belediyesinde yerel seçimlerin ardından mobing, baskı ve sürgününün ardından işçi kıyımı da başladı.

204 arkadaşımız, üyemiz haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atıldı.

Seçimden önce Iğdır Belediye Başkan Adayı olan Mehmet Nuri Güneş ve önceki Belediye Başkanı Av. Murat Yikit ile birlikte sendikamızı ziyaret ederek "bizler işçiden  ve emekçiden yanayız, istiyorsanız kayıt yapın, biz  geldiğimiz zaman işçileri çıkarmayacağız" dediler.

Eğer demedik diye sözlerini inkar ediyorlarsa çıkıp açıklasınlar.

Seçim bittikten sonra bütün işçileri eşleri ile birlikte davet ederek tanışma toplantısında da  "bizler kimsenin ekmeği ile oynamayacağız." dediler.

Bunu da demedik diyorlarsa çıkıp açıklasınlar.

Yüzlerce kişinin önünde söylediğinizi onurunuz vicdanınız elveriyorsa inkar edin.

Peki seçimlerden sonra ne yaptılar?

Bu yaşadıklarımızı Iğdırlılar, Tüm Türkiye duysun.

Mehmet Nuri Güneş Belediye başkanı olduktan sonra sendikamız üyelerini baskıyla, zulümle, sürgünle mobingle  yıldırarak istifaya zorladı.

Belediye emekçilerini yıldırmak, üzerlerinde baskı kurmak için işyerini değiştirdi.

Eğitim durumuna büroda çalışmasına bakmadan onları yıldırarak istifaya zorlamak için Bayan işçileri park bahçe işlerine verdiler…

Diğer üniversite mezunu ofis çalışanları eline süpürgeye vererek temizliğe verdiler…

Bazı üyelerimizin bir ay içinde 7-8 kere ayrı ayrı müdürlüklere görevlendirerek yıldırmaya çalıştılar.

Üyelerimiz, arkadaşlarımız ekmeklerine sahip çıktılar. Hiç biri "ben üniversite mezunuyum bu işi yapmam" demedi. Hiç biri ben bayanım bayana bu iş verilmez demedi" Hepsi "biz emekçiyiz, süpürgede yaparız park bahçe işi de yaparız" dediler 

Verilen işleri eksiksiz yerine getirdiler.

Yasaya, toplu sözleşme hükümlerine rağmen üyelerimiz üzerinde baskı kurmak için işyeri sendika temsilcilerimiz görevden alındı, işyerleri değiştirildi.

Temsilcilerimiz baskıyla, sürgünle susturulmak istendi.

Belediye-İş Sendikası olarak, baskıyla, sürgünle mobingle üyelerimizi yıldırmaya çalışan temsilcilerimizin yerini değiştiren Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'i uyardık...

Belediye Meclis üyeleriniz, belediye çalışanlarına baskı yapıyor bu hukuksuzluğu durdurun dedik.  Yapmayın, hukuk dışı davranıyorsunuz, emekçiye yaptığınız zulüm bugün olmazsa yarın ayağınıza dolanır, hukuka uyun dedik. Duymazdan gelip baskıyı artırdılar.

Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş tüm diyalog girişimlerimizi elinin tersiyle itti.

Bize bilindiğinizi yapın dediler…

Tüm kapılar duvar oldu. Lafa gelince işçi dostu olan, demokrasiden emekten hukuku ağzından düşürmeyen Sayın Güneş ve onun zihniyeti işçilerin ve onların örgütü olan sendikamıza kulaklarını tıkadılar.

DEM partisinin eş başkanlarına seslendik, nerede  ağzınızdan düşürmediğiniz Hukuk, Adelet, Barış, Eşitlik, Kardeşlik sloganlarınız. Hani, emeğin emekçinin yanındaydınız, haksızlık ve zulümlere karşı bir harekettiniz. Bu hukuksuzluğu adaletsizliği engelleyin dedik. Onlarda emekçilerin sesini duymadı onların çektiği zulme gözlerini kapadı.

Değerli Arkadaşlar

Bizim, emekçilerin sesini duymadılar, onlara kulak vermediler. Dinlemediler. Başkan Güneş  tüm baskı ve tehdide rağmen alın terinden, ekmeğinden vazgeçmeyen 204 arkadaşımızı "yüksek maliyet" gibi sudan bir gerekçeyle, haksız ve hukuksuz bir şekilde işten attı.

Değerli Arkadaşlar,

Hiç kimse alın teri döken işçi ile çalışmadan ücret alanları aynı kefeye koyamaz.

Emeğin alın terinin hakkını ter döken bilir. Emekçiler hiçbir zaman çalışanla, çalışmadan para alan bankamatikçileri aynı kefeye koymamıştır.

Çalışmadan para almak emeğe, ülkemize Iğdır’ımıza ihanettir.

Biz defalarca Başkan Güneş'e "Siyasi kaygı gütmeden, şeffaf bir şekilde çalışanla çalışmayan alın teri dökenle, varsa bankamatikçileri ayırt edin. Biz emekçiler de çalışmadan alın teri dökmeden para alanların karşısındayız." dedik. Onlar bildiklerini okumaya devam etti.

Buradan sizlerin huzurunda Belediye Başkanı Sayın Güneş sesleniyorum.

Sayın Başkan tasarruf deyince ilk aklınıza gelen işçinin ekmeğiyle oynamak olmasın, kolaya kaçmayın işçiye emekçiye zulmetmeyin.

Ülke çapında bir çok belediyenin borç batağında olduğu açık. Ama kaç tanesi ikiyüze aşkın işçiyi ve ailesini açlığa ve yoksulluğa sürüklüyor?

Kaç belediye başkanın aklına tasarruf deyince ilk akla gelen işçiyi işten çıkarmak oluyor?

Nerde kaldı sizin demokrasi anlayışınız? Nerde kaldı sizin işçi emek dostluğunuz?

Seçim öncesi mangalda kül bırakmıyordunuz. En demokrat, en hukuk savunucusu sizdiniz. İşten kimseyi çıkarmayacağım diye söz verdiniz nerde kaldı sizin sözünüz.

Sözünüzün ağzınızdan çıkanın hiç mi ağırlığı yok? İş icraata gelince boyanız döküldü. Gerçek yüzünüz emek düşmanlığınız ortaya çıktı.

Emekçinin ekmeğiyle oynamak zulümdür, adaletsizlik, kıyımdır. İş barışını dinamitlemektir.

Değerli Arkadaşlar,

İşten atılan tüm arkadaşlarım alın terinin ekmeğinin peşinde olan emekçiler. Hepsi emekçi. Hepsi verilen işleri yerine getiren alın teri döken emekçiler.

Hiçbiri avantadan para almıyor. Hepsi alın teri döküyor. Hiç kimsenin alın teri döken emekçiyi işten atarak onu eşi çocukları karşısında muhtaç hale getirmeye, işçinin onuruyla gururuyla oynamaya hakkı yok.

Biz Belediye Başkanının ağzından düşürmediği Adaleti, Hukuku, demokrasiyi arıyoruz.

Biz emekçiler bu hukuksuzluğu, bu adaletsizliği bu zulmü hak etmedik.

Biz kimsenin siyasi kavgasının tarafı olmadık. Bizim tarafımız tek. Biz aşımızın çoluk çocuğumuzun rızkının, ekmeğinin peşindeyiz.

Bu saatten sonra Belediyenin kapısı bizim ekmek davamızın kapısı. Biz bundan sonra her yolu kullanarak bize zulmedenlerin, Bize baskı kuranların. Haksız hukuksuz bizi işten atanların peşinde olacağız.

Sayın Belediye Başkanı Hani siz diyordunuz ki bizler vicdani hareketiz, onlar gibi cüzdani hareket değiliz diyordunuz.

Hani sizin vicdanınız. Hani sizin vicdanınız. Hani sizin vicdanınız.

Iğdır Bizimledir. İşçilerimiz işe dönene kadar belediyenin önünde oturacağız.”

 Belediye işçilerinin belediye bahçesine girişlerine izin verilmedi.Belediye özel güvenlikçileri ve zabıtalar belediye girişini kapatarak bahçeye girişi engellediler. Polis tedbir aldı.İşçileirn eylemi belediye önünde devam ediyor.


Iğdır Belediyesi