Iğdır bölgenin doğa sporları turizm merkezine dönüştürülebilir!
Araştırmacı yazar Coşkun Oğuz; 'Iğdır bölgenin doğa sporları turizm merkezine dönüştürülebilir' dedi.
Araştırmacı yazar Coşkun Oğuz; “Iğdır bölgenin doğa sporları turizm merkezine dönüştürülebilir” dedi.
Araştırmacı yazar Coşkun Oğuz; “Iğdır konum itibariyle Nahcivan, Ermenistan ve İran’a komşu bir şehirdir, ayrıca Türkiye’nin turizm pastasından büyük bir pay alan Ağrı ve Kars ilimizle sınır komşusudur. 2023 yılında Ağrı'daki tarihi İshak Paşa Sarayı, 295 bin ziyaretçiyle tüm zamanların ziyaretçi rekorunu kırarken, 2022 yılında Ağrı dağına çıkan dağcı sayısı ise 20 binin üzerinde, Iğdır’ın bir diğer komşusu olan Kars ise 2023 yılında toplam 171 bin 357 turisti ağırladı, yine Iğdır’ın doğu sınır komşusu olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ise 2021 yılında 413.357 turisti ağırlamıştır.
Bu veriler göz önünde bulundurularak, Iğdır bu yüksek turizm potansiyeline sahip bölge ile bütünleşerek bir turizm destinasyonu haline gelmesi mümkün olabilir.
Örneğin Iğdır’ın, özellikle Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alması, üç ülkeye sınır olması, tarihi dokusu ve doğal güzellikleri göz önünde bulundurularak Doğa yürüyüşleri, dağcılık, bisiklet, dağ bisikleti, Oryantiring, off road, atv motor, römorklu gezi, kuş gözlemciliği, ekoturizm, atlı safari, yamaç paraşütü, kampçılık gibi bir çok alanda doğa sporlarının merkezi haline dönüştürülebilir. Uzmanlar Iğdır'ın üç ülkeye sınır olmasıyla birlikte, Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alması, bu bölgenin doğa sporlarına çok uygun olduğunu ve doğa sporlarına yönelik altyapısını geliştirerek turist sayısını artırabileceğini belirtiyor. Yapılan alt yapı çalışmalarında Ağrı Dağı merkezli komşu ülkelerde göz önünde bulundurulduğu taktirde uluslararası doğa sporları merkezi haline gelme potansiyelini artırıyor” dedi.