Iğdır'da kayısı hasadının sonuna gelindi

Iğdır'ın meşhur şalak kayısı hasadının sonuna gelindi, Kağızman'da hasat başladı.

Iğdır’ın meşhur şalak kayısı hasadının sonuna gelindi, Kağızman’da hasat başladı.

Iğdır’da sofralık nefis şalak kayısı hasadında son günler yaşanıyor. Ülkemizde sebze ve meyvelerin pahalılığına kıyasla bu yıl üreticilerden ortalama 15-20 liraya alınan Iğdır kayısısı çiftçiyi memnun etmedi. Özellikle Iğdır’da yaşanan dolu yağışlarından dolayı üretici ne fiyat olarak ne de ürün olarak tatmin olmadı.

Kağızman’da şalak kayısı hasadı başladı

Kağızman İlçesi’nde geçim kaynaklarından birini oluşturan kayısı, başta İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon olmak üzere çeşitli illere pazarlanıyor.

Kağızman’da yetişen meyvelerden Kayısı (Abrıgoz) ilçeye muhacirler tarafından getirilmiştir. Aşılı Erik olarak yetiştirilen Arbıgoz fidanları ve aşısı çevre köylere ve Iğdır’a kadar yayılmıştır. Kağızman’da “Has Erik” diye de bilinen Abrıgoz-Kayısı ilk olarak Çin’de Han sülalesinin ilk dönemlerinde yetiştirildiğini Çinli tutsakların bunları Hindistan’a soktuğunu, kayısının oradan da İran’a yayılarak İsa’dan sonra birinci yüzyılda Roma İmparatorluğuna ulaştığını; kayısı erken olgunlaşan bir meyve olduğu için, “APRİCOT” (kayısı, zerdali) kelimesinin “PRECOCİOUS” (ERKEN GELİŞMİŞ)KELİMESİ İLE AYNI Latince kökten geldiğini; “Apricot” kelimesinin başında ki “A” harfinin yanlışlıkla bir etimoloji hatası olarak eklendiği bilinmektedir.

Kağızman’da Abrıgoz’un haricinde Ağcanebat, Ham Erik, Has Erik, Şekerpare, Beyaz Erik gibi kayısılarda bulunmaktadır. Abrıgoz ise yaz ve güz Abrıgozu olarak iki çeşit üretilir.

Kayısı kurusundan Aşça/Açma yapılmaktadır. Bu Açma’ya KAK’da denilmektedir. Kurutularak satışı yapılmaktadır.


Kağızman Iğdır kayısı