Iğdır'da Pamuk Yetiştiriciliği, Kent Ekonomisine Katkı Sağlayabilir
Iğdır'da vatandaşlar, bölgenin tarım potansiyelinin artırılması gerektiği ve pamuk yetiştiriciliği ile kentin ekonomisinin önemli ölçüde güçlendirilebileceği görüşünü paylaşıyor.
Iğdır’da vatandaşlar, bölgenin tarım potansiyelinin artırılması gerektiği ve pamuk yetiştiriciliği ile kentin ekonomisinin önemli ölçüde güçlendirilebileceği görüşünü paylaşıyor. Uzmanlar, Iğdır Ovası'nda yapılan tarımın daha verimli hale getirilmesi için atılacak adımların, hem yerel ekonomiye hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyor.
Iğdır’ın, son yıllarda önemli lojistik projelerle gündeme gelmesiyle birlikte, bölgeye yapılan yatırımların etkisiyle tarımda da büyük bir potansiyel olduğunu belirten Kanber Güzelkaya, "Zengezur Koridoru, Kars-Iğdır-Nahçıvan bağlantılı tren hattı ve Alican Sınır Kapısı’nın açılması ile Iğdır, dünya pazarlarına daha yakın hale gelecek. Bu projeler, Iğdır’ı ihracat ve ithalat merkezi haline getirebilir," şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Güzelkaya, ayrıca, bölgenin tarım potansiyeline dikkat çekerek, Iğdır Ovası'nda pamuk yetiştirilmesinin, özellikle ülkenin iplik ve triko sektöründe büyük bir fırsat sunacağını belirtti. Türkiye'nin her yıl yaklaşık 15 milyar euro değerinde pamuk ithal ettiğini ifade eden Güzelkaya, "Iğdır Ovası’nda yüksek kaliteli pamuk yetiştirilmesi, yalnızca ithalatı engellemekle kalmaz, aynı zamanda 5 milyar euro civarında ihracat geliri sağlar. Eğer bu alanda devlet desteğiyle alım garantisi sağlanırsa, bölge pamuk üretiminin merkezi haline gelir," dedi.
Bu görüşler, Iğdır'da pamuk yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması gerektiğini ve bölgenin ekonomisini güçlü kılacak bir strateji olarak tarımın teşvik edilmesini gerektiğini gösteriyor. Iğdır’ın tarımsal potansiyeli ve lojistik projelerle elde edilecek ulaşım avantajı, kenti gelecekte büyük bir ekonomik güç haline getirebilir.