Iğdır'da üniversite sınavı öncesi Psikolojik Danışman Koçak'tan öğrencilere tavsiyeler

Iğdır'da üniversite sınavı öncesi Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Arif Koçak Üniversite sınavları öncesi tavsiyelerde bulundu.

Iğdır’da üniversite sınavı öncesi Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Arif Koçak Üniversite sınavları öncesi tavsiyelerde bulundu.

Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Arif Koçak; “Sevgili Üniversite Adayları;

Zorlu bir sürecin daha sonuna geldik. Büyük emekler, büyük çalışmalar neticesinde ulaştığınız bir sonun daha güzel bir son ile kapanışı için 8 Haziran Cumartesi ve 9 Haziran Pazar günü gireceğiniz sınavlarda başarılar dilerim.

Psikolojik açıdan ve mental açıdan yorgun olduğunuzu çok iyi bilmekteyim. Şunu unutmayın ki son vuruş ile bütün yorgunlukları üzerinizden fazlası ile atacaksınız. Sürecin sonunda yaşanan yoğun duyguların gayet normal olduğunu da bilmenizi isterim. Korkacak, neden böyle oldu diyecek, kendinizde sorun oluşturacak herhangi bir şey yok. Bazen bu gibi durumlarda hepimiz panik olmaktayız maalesef. Neyi ne zaman nasıl yapacağımızı bilememek elimizi ayağımıza dolandırdığı gibi kaygımızı ve stresimizi de iki katına çıkarmaktadır. Peki, stres ve kaygı ile girdiğimiz bir sınav bize altın vuruşu yaptırır mı kendimize sormak gerekir. Stresin, kaygının başarı ile ilgili olan grafiğini resim olarak paylaştım. Sizlerden istediğimiz sıfır kaygı değil, tam aksine az ve kontrol edilebilir bir kaygıdır. Çünkü hiç kaygının olmaması, yüksek kaygı kadar zararlı ve yıkıcıdır. Yıkıcı olmaması ve kontrol edilebilir bir kaygı olması için neler yapmamız gerekiyor diye sorarsanız aşağıdaki metini lütfen dikkatlice okuyunuz.

• Yaşadığınız süreçte yeterince çalıştığınızı öncelikle bilin. Bu sizin için kaygınızı kontrol etmek adına olumlu bir durum oluşturacaktır. Planlı ve düzenli bir çalışma sistemi içinden çıktığınızı, sınava hazırlık sürecinde yeterince donanıma ulaştığınızı unutmayın.

• Beklentilerinizi kapasiteniz kadar oluşturun. 0.5 lt bir su şişesine 1 lt su doldurmanın mümkün olmadığını hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Bu nedenle böyle bir beklentiye girmeyin ve hedeflerinizi, amaçlarını kapasiteniz üzerinden yeniden güncelleyerek, sınav anında yapabileceğinize inanarak soruları çözmeye başlayın.

• Son günlerde UYKU, BESLENME ve EGZERSİZİN sizler için pozitif etkileri olacağını, kaygınızı düzenleyeceğini, sizin kaygınızı yönetebileceğinizi söyleyebilirim. Sınav günü ve anına kadar beslenmenize de dikkat edin. Özellikle sınav sabahı kahvaltı yapmadan ve rutin kahvaltının dışına çıkmadan sınav salonuna gidin. Uykunuz konusunda ise en büyük tavsiyem uyumanız gereken saati siz daha iyi bildiğiniz için o saatlerden daha fazla uyumayın, daha az uyumayın. Egzersiz konusuna da gelince sizlerin egzersiz yapmanız vücudunuzda hormonel dengeyi sağlamaya destek olacağını ve sizleri rahatlatacağını bilin.

• Pozitif düşüncelerin kaygıyı veya stresi en aza indirdiğini ifade etmek doğru olacaktır. Bu süreçte sizlere onlarca insan tarafından olumsuz cümleler kullanılabilir, sizi kaygılandıracak ifadeler olabilir. Lütfen bu insanlardan uzak durarak, kendi gerçeklerinize göre hareket edip, negatif düşüncelerden uzak durmayı deneyin. “Ben zaten yapamayacağım, çünkü başarı değilim” cümlesinin yerine, “Sınava hazırlık sürecinde elimden gelenin en iyisini yaptım, sınav günü de yine elimden gelenin en iyisini yapacağım, çünkü iyi bir hazırlık süreci geçirdim” cümlesi gibi pozitif cümleler ile o güne devam edin. Aklınıza gelen her negatifliğe DUR deyip, pozitif cümleler ile düşüncelerinizi destekleyin. Zihninizi pozitifleştirip, sınava girmeyin deneyin.

• Sınav anında kaygınızın yüksek olduğunu fark ettiğinizde pozitif düşüncelerin akabinde, nefes egzersizi ile kendinizi destekleyin.4-7-8 tekniğini kullanarak, rahat pozisyonda oturun, 4’e kadar sayarak nefesinizi alın, 7’ye kadar sayarken nefesinizi tutun ve 8’e kadar sayarak nefesinizi verin. Bu döngüyü 4 defa tekrarlayın. Her nefes alış verişinizde kendinizi rahatlamış olarak düşünün ve buna inanın.

• Sınav anında zaman yönetiminin yine kaygınıza olumlu etkileri olacağını bilmenizde fayda olacaktır. Deneme sınavlarında yürüttüğünüz soru çözme stillerinizi, hangi dersten başladığınızda zamanı daha iyi yönettiğinizi unutmadan, sınav anında da aynı strateji ile devam edin. Sıklıkla sınav salonundaki saate bakarak zaman kaygısı yaşamayın. Saatin ilerlemesi soru açısından yeteri kadar çözmediğiniz hissiyatı ile birleştiği takdirde sizleri daha fazla kaygılandıracak ve doğru yapacağınız birçok sorunun yanlış olmasına sebep olabilecektir.

• Optik kodlamalarını sonlara doğru bırakmamak, her sayfada veya denemelerde yürüttüğünüz şekilde kodlamaları dikkatli şekilde kodlamaya devam edin. Sınavın sonuna doğru kodlarım düşüncesi ile hareket yine bir kaygı oluşturabileceği gibi, kaydırma, yanlış kodlama gibi sorunların doğmasına sebep olabilecektir. Bu riskleri azaltmak için tedbirli davranmakta fayda olacaktır.

• Sınav binasına çok erken ve çok geç saatte gitmeyin. Çok erken gidip orada uzun süre beklemek, kaygılı insanların kaygısını görmek sizleri de rahatsız edebilir. Sınav salonuna gidiş saatinizi uygun şekilde belirleyin ve en geç 1 saat veya 45 dakika öncesinden sınav binasının olduğu alanda olun.

• Mümin Sekman’ın Rağmen’ciler isimli kitabında dediği gibi, “İnsan İnsana Bulaşır.” Sözüne istinaden bu süreçlerde özellikle kaygılı arkadaşlarınız ile aşırı kaygı üzerine konuşmayınız. Kaygınızı yönetemediğinizi biliyorsanız profesyonel destek için yönlendirme yapmanız daha iyi ve sağlıklı olacaktır. Ailenizdeki bireyler ile de yine kaygı korku heyecan vs. konuları ile ilgili yine görüşmelerin pek mantıklı olmadığını belirtmek isterim. Bir süre telefon görüşmesi vs. yapmamak, kendinizi dinlemek ve son sınavdan sonra bu konuları konuşmaların faydalı olacağı kanaatindeyim.

• Sınav anında kaygınızı kontrol etmek için diğer bir tavsiyem ise sınav başlamadan önce nefes egzersizleri ile kendinizi rahatlattıktan sonra size verilen optik okuyucuyu ve sınav kitapçığını inceleyebilirsiniz. Özellikle sınav kitapçığının üzerindeki açıklamaları okumak rahatlatıcı etki oluşturacaktır.

• Tekrara düşebilir ama en önemli ve en son tavsiyem de kıymetli adaylar, TYT oturumu sonrası sınav nasıl geçti, iyi miydi, şu soruyu yaptın mı? Gibi soruları lütfen cevaplamayınız. Bir sonraki gün yeni bir sınava gireceğinizi unutmadan bu soruların cevaplarını merak eden bireylere yarın da bir sınavım var sınav sonrası konuşuruz diyerek ötelemenin önemli olduğunu bilmenizi isterim.

Başarılarınız için ilk adım olacak üniversite seçme sınavı sizler için bir bitiş değil, tam tersi yeni başlangıçlar, güzel başlangıçlar oluşturacaktır. Yapabileceğiniz bir sınava güçlü şekilde girmek ve hayallerinize ulaşmanız en büyük arzumdur. Hepinize yeniden sınavda kolaylıklar diler, yeni hayatınızda, hayatlarınızda güzellikler niyaz ederim” dedi.