Iğdır Üniversitesince, Dünya Biyoçeşitlilik Günü kapsamında konferans verildi

Iğdır Üniversitesi, biyolojik çeşitliliği kutlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü kapsamında konferans verildi.

Iğdır Üniversitesi, biyolojik çeşitliliği kutlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü kapsamında konferans verildi. 
Dünya biyolojik çeşitliliğinin korunması amacıyla 22 Mayıs 1992 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin kabul edilişinin yıl dönümü olan 22 Mayıs tarihi, her yıl tüm dünyada Biyolojik Çeşitlilik Günü” olarak kutlanıyor.

Bu kapsamda Üniversitemizde de “Biyoçeşitliliğin Doğru Kullanımı ve Sürdürülebilirliği” konulu panel ve sergi düzenlendi.

Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelin konuşmacıları arasında Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mete Türkoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, Dr. Öğretim Üyesi Belkıs Muca Yiğit ve Öğretim Görevlisi Turgay Karataş yaptı.

 Iğdır Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, yaptığı açıklamada, yaban hayatın Biyolojik Çeşitliliğin en önemli  parçalarında birinin olduğunu söyledi.

Geçmişten insanların avcılık ve toplayıcı olarak yaban hayatın bir besin kaynağı olarak görmüş olduğuna vurgu yaparak, "Artık günümüzde yaban hayatın çok bileşeninde yararlanabiliyor. Özellikle sağlık tıp alanlarında, mühendislik alanlarında faydalanılabiliyor. Bu gün kuşların uçuş modülerinde jet uçaklarında uyarlanılıyor. Bun dışında birçok bitki ve hayvandan ilaç geliştirilebiliniyor. Türkiye biyoçeşitlilik alında Avrupa'yla karşılaştırıldığında çok önemli bir konumda, özellikle ülkemizin kuş göç yolları üzerinde olması, birçok yaban hayvanın ve bitkini çeşitliğin olması buradaki biyoçeşitlililiği artırmaktadır." dedi. 

Dr. Öğretim Üyesi Belkıs Muca Yiğit de, Türkiye'nin biyoçeşitlilik acısında çok zengin olduğuna vurgu yaparak, "Bu zenginliğin birçok sebepleri vardır, ülkemizin sahip olduğu rakım farklılığı, iklimsel farklığı, üç farklı fido coğrafik yapıya sahip olması, etrafının denizlerle çevrili olması gibi birçok etken biyoçeşitliliğimi zengin olmasına katkı sağlamaktadır. Endemizin bakımından önemli bir konumdayız. Özellikle bitkiler bakımında konuşmamız gerekirse ülkemizde 12 bin civarında bitki taksononu bulunmakta, bunları üçte biri endemik  bitki taksononudur. Ülkemizde biyoçeşitliliğinde ekonomik olarak kullanıldığı göz önünde bulundurduğumuzda, biyoçeşitliliğinde korunması içinde çalışmaların ön planda tutulması gerektiğine inanıyoruz." dedi. 

Program katılan öğrencilerden Taha evci de,  "Dünya Biyoçeşitlilik haftasındayız, daha önce kuş gözlem merkezine gittik ve kuşlar baktık. İnsanlar olarak dünyamıza ve yaban hayvanlarına sahip çıkmalıyız ve farklı gözle bakmalıyız. Bu açıdan bu haftanın değeri her yerde büyük, bu gün konsfernsta bizim için çok eğitici oldu." dedi. 
Program, katılımcılara belge takdimi ve günün anısına fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.