Karakoyunlu'da Gadir-i Hum bayramı için yemek verilecek

Iğdır'ın Karakoyunlu İlçesinde Gadir-i Hum (Velayet) bayramı için ihsan yemeği verilecek.

Iğdır’ın Karakoyunlu İlçesinde Gadir-i Hum (Velayet) bayramı için ihsan yemeği verilecek.

Iğdır’ın Karakoyunlu İlçesi Hz. Fatime-tüz Zehra Camisi aşevinde Pazar günü öğlen 3000 kişilik Gadir-i Hum (Velayet) bayramı için ihsan yemeği verilecek.

Gadir-i Hum (Velayet)  Bayramı nedir?

Gadir-i Hum, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)’in yaptığı bir Veda Haccı hutbesinden yola çıkılarak, bayram olarak kutlanır. Şiilerin inancına göre İslam peygamberi, Veda Haccı’nda Hz Ali (as)’ı kendisinden sonra gelecek olan halef olarak gösterir. Bu olayın kaynağı olarak da Gadir-i Hum gösterilir. Bu sebeple Gadir-i Hum olayı, bayram olarak kutlanır.

Gadir-i Hum, Hz. Muhammed (sav)’in Veda Haccı hutbesini gerçekleştirdiği yerin adıdır. Hz. Muhammed (sav)’in burada söylediği bir söze dayanarak Hz Ali (as)’ı ‘Velayet’ makamına atadığına inanılır. Gadir-i Hum Bayramı, Şii Müslümanlar tarafından Zilhicce Ayı’nın 18. Günü kutlanır. Ramazan ve Kurban Bayramı’na ek olarak üçüncü bir bayram olarak kutlanıyor.

Hz. Muhammed (sav) burada, “Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol.” Diyerek kendisinden sonraki halefinin Hz. Ali (as) olduğunu açıklamıştır.

Iğdır Karakoyunlu İlçesi Gadir-i Hum