Rufat Gürel yazdı… Atatürk'e ne borçluyuz?

Araştırmacı yazar Rufat Gürel yazdı… Atatürk'e ne borçluyuz?

Araştırmacı yazar Rufat Gürel yazdı… Atatürk’e ne borçluyuz? 

Türk insanı yaradılışını Allah’a geri kalan her şeyi Mustafa Kemal Atatürk’e borçlu. Atatürk Her şeyden ötesi, o bir kurucudur, modern zamanların en büyük ulus kurucusudur.

     Mustafa Kemal Atatürk, kuşkusuz 20. yüzyılda dünya savaşından önce yetişen en büyük devlet adamlarından biri, hiçbir millete nasip olmayan cesur ve büyük bir inkılâpçı olmuştur. Atatürk'ün dehası, tarihte Türk milletinin taşıdığı ruhun faziletine en yüksek örneklerinden birini teşkil edecektir. O, yüce bir dağa benzer. Eteğinde yaşayanlar bu yüceliği fark edemezler. Bu dağın azametini kavrayabilmek için, O'na çok uzaklardan bakmak gerekir.

       Atatürk, Türk milletinin ruhunda Türk bayrağı gibi dalgalanan bir baştı. Yüzyıllar nadir olarak dâhi yetiştirir. “Şu talihsizliğimize bakın ki 20. yüzyılın dahisi Türklere nasip oldu ve kader onu bizim karşımıza çıkardı.” David Lloyd George, Birleşik Krallık Başbakanının söz bütün gerçeği tüm doğruları ile açıklamaya yeter ve artar bile. Çağının, belki de tüm tarihin en olağanüstü kişilerinden biri. Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir. Bu olağanüstü işleri yapan Mustafa Kemal, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmıştır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir. Vatanını muhakkak bir parçalanmaktan kurtararak devlet gemisini güvenilir bir limana götürdükten sonra milletinden bir taht istemedi. O, kelimesinin bütün anlamıyla bir insan, eşsiz bir dahi, kahraman bir asker ve siyaset adamı idi...

       O büyük insan yalnız Türkiye için değil, bütün Doğu milletleri için de en büyük önderdi. Atatürk, dünyanın çok nadir yetiştirdiği dâhilerdendir. O, bütün bir tarihin seyrini değiştirmiştir. Atatürk yalnız kahraman milletinin büyük bir şefi olmakla kalmamıştır. O, aynı zamanda insanlığın da en büyük evladı olmuştur. Atatürk, kendisini unutmayanlar için, tükenmez bir enerji ve optimizma kaynağıdır ve onu unutturmamak hepimize kutsal bir vatan borcudur.

      Tarihte kurulan bir çok Türk devleti kurucularının adını almıştır. Tolunoğulları, Babür, Selçuklu, Osmanlı, Timur devletleri gibi. Atatürk kendi rahatlığını düşünseydi laik Türkiye Cumhuriyetini kurmazdı. Başkalarının kul dediği millete Atatürk “Asil Türk” milleti dedi. Hakimiyeti çok sevdiği halkına bıraktı. Atatürk isteseydi kurduğu devlete adını verir ölünceye kadar tek adam olup saltanat sürerdi.

      Atatürk’ün öngörüsü sayesinde Çanakkale savaşını kazandık. Çanakkale zaferi olmasaydı Çarlık Rusya yıkılmazdı. Rus orduları Erzincan’a kadar gelmişti kim durduracaktı. Atatürk olmasa Sakarya, Büyük Taarruz olmazdı. Türkler ya Orta Asya Bozkırlarına sürülür, ya iç Anadolu’da 200 bin km2 büyüklüğünde küçük ikinci Afganistan olurdu.

     Atatürk gerçekleştirdiği devrim ve inkilaplar sayesine kul olmaktan özgür, hür vatandaş olduk. Bugün bir köyden sıradan birisi devletin en tepesine kadar gelebiliyorsa bunu Atatürk’e borçluyuz. Babasından küçük bir arsa miras kalan dua ediyor Atatürk bize 783.563 km2 cennet bir vatan bırakmış, Sevri tarihin çöplüğüne atıp eşitler arasında Lozan’ı getirmiş, Boğazları, Hatay’ı savaşsız almış, Iğdır Misak-ı Millide değil Iğdır’ı, Küçük Ağrı Dağını, Nahçivan sınırından toprak alarak bizi Türk dünyasına sınır yapmış, bu gün 7 Türk, 57 İslam ülkesinin en iyisi isek bunu Atatürk’e borçluyuz.

     Bir Iğdırlı tarihçi olarak diyorum ki; Atatürk olmasaydı Ermenistan sınır Aras nehrinin Güneyinde olur, Iğdır Ermenistan’ın 12 vilayeti olurdu. Ağrı Dağı gider, Türk dünyasına açılan kampımız olmazdı. Nahçivan’a garantör maddesini Atatürk koydu. Iğdır’la beraber Nahçivan’da giderdi. Ve diyorum ki eğer bugün laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti varsa, kul olmaktan “Asil Türk “ milletiysek, bir Afganistan değilsek bunu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Sözün özü Türk milleti yaradılışını Yüce Allah’a, geri kalan her şeyini Mustafa Kemal Atatürk’e borçludur. Ruhu şad mekanı cennet olsun.